Kom i gang med ABC-opplæringen
ABC-opplæringen bør forankres administrativt på ledernivå i kommunen for å sikre nødvendig støtte til gjennomføringen.
For deg som ønsker å bli deltaker
Dersom du ønsker å starte med ABC-opplæring tar du kontakt med din leder.
Det er lederen din som bestemmer om du kan delta i ABC-opplæringen. Når kommunens ABC-kontakt får beskjed om at du får lov til å delta, melder ABC-kontakten deg på ABC-opplæringen.
Når du er påmeldt
Ved oppstart av ABC-opplæringen registrerer ABC-kontakten deltakerne på ABC-opplæringens nettside abcregistrering.no. Du som deltaker får da tilsendt e-post med lenke, hvor du skal logge deg inn på abcportalen.aldringoghelse.no og fylle ut opplysninger om seg selv. På denne nettsiden får du tilgang til de digitale ressursene i ABC-opplæringen.
For deg som ønsker å melde på ansatte
Ønsker du å melde på ansatte til ABC-opplæringen tar du kontakt med kommunens ABC-kontakt.
Kommunen/bydelen skal oppnevne en ABC-kontakt for å koordinere ABC-opplæringen og oppfølgingen av deltakerne i aktuell kommune/bydel. ABC-kontakten er ofte en sentral fagperson eller en leder i kommunen/bydelen. Der det er hensiktsmessig, oppnevner kommunen/bydelen flere ABC-kontakter. Om du ikke vet hvem som er ABC-kontakt i din kommune kan du få informasjon om dette ved å ta kontakt på abc@aldringoghelse.no.
Registrering av deltakere
Ved oppstart av ABC-opplæringen registrerer ABC-kontakten deltakerne på opplæringens nettside abcregistrering.no. Deretter vil deltakerne få tilsendt e-post med lenke, hvor de skal logge seg inn på abcportalen.aldringoghelse.no og fylle ut opplysninger om seg selv. På denne nettsiden vil deltakerne få tilgang til digitale ressurser i ABC-opplæringen.
Bistand og økonomisk støtte
Det kan søkes kommunalt kompetanse- og tjenesteutviklingstilskudd hos statsforvalteren for alle ABC-opplæringene som Aldring og helse tilbyr. Dette er øremerkede midler som skal gå til å dekke utgifter til innkjøp av opplæringsmateriellet som deltakerne bruker. Det vises til Helsedirektoratets nettside for informasjon og søknadsfrister.
Arbeidstid og fritid
Det er ledelsens ansvar å tilrettelegge for gjennomføringen for sine ansatte og gi felles rammer for hvor mye av opplæringen som skal skje i arbeidstiden, og hva som må gjøres i egen fritid. Det er mest vanlig å benytte egen fritid for å lese ABC-heftene, mens fagseminarene som oftest gjennomføres i arbeidstiden. Enkelte arbeidsplasser legger til rette for at gruppemøtene gjennomføres i vaktskifter. På denne måten vil deltakerne bruke noe arbeidstid og noe fritid for opplæringen. For nattevakter har kommunene ofte funnet ordninger der man enten får kompensert deltakelse på dagtid i form av oppspart avspasering eller som en økonomisk kompensasjon. Uavhengig av hva slags ordning den enkelte kommune velger, er det en fordel at ordningen er lik innenfor samme kommune.
Begreper
– De fire kompetanseområdene er:
– Eldreomsorg
– Demensomsorg
– Musikkbasert miljøbehandling
– Utviklingshemming
– Melde inn kommunens behov for ABC-opplæring til leverandør i aktuelt fylke
– Gjøre avtale om tid og sted for deltakelse på fagseminarene
– Organisere deltakere i ABC-grupper og definere gruppekontakt
(dette bør gjøres i samarbeid med faglederne)
– Bestille ABC-permer og registrere deltakere til ABC-opplæringen på abcregistrering.no
– ABC-permer
– ABC-hefter
– Temahefter
– Video
– E-læring
ABC-opplæringen med fagmiljøer i fylkene.
Eksempler på fagmiljøer som har leverandøravtale for ABC-opplæring:
– Utviklingssentra for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i fylkene
– Alderspsykiatriske eller geriatriske seksjoner i spesialisthelsetjenesten
– Seksjon for habilitering i spesialisthelsetjenesten
– Ressurssenter for voksenopplæring ved videregående skoler i fylkene
– Andre fagmiljøer
Leverandøren har ansvar for å arrangere fagseminarene og skal bistå kommunene med informasjon og planlegging av ABC-opplæringen.
I de fylkene det ikke finnes en egen leverandør er Aldring og helse ansvarlig leverandør.
I tillegg ivaretar ABC-registrering kravet om registrering av aktivitet og gjennomføring som Aldring og helse rapporter til Helsedirektoratet.
Aldring og helse har ansvar for implementering av ABC-opplæringen i kommunene. Dette gjøres i samarbeid med Statsforvalteren, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, kompetansemiljøer i spesialisthelsetjenesten, voksenopplæring i videregående skoler og andre aktuelle kompetansemiljøer innenfor de ulike fagområdene. Aldring og helse inngår leverandøravtaler med kompetansemiljøene om ansvar for veiledning og undervisningstjenester i ABC-opplæringen. Det er opprettet avtaler med ett eller flere kompetansemiljøer i alle landes fylker. For mer informasjon om ABC-opplæringen ta kontakt med den kontaktperson som er tilknyttet ditt fylke.