

Livsmot, trivsel og felleskap blant eldre personer med innvandrerbakgrunn
Det blir stadig flere mennesker i Norge som har vokst opp i andre land. Den norske befolkningen er preget av mangfold. Mange innvandrere har vært i landet lenge, og det blir etter hvert også stadig flere middelaldrende og eldre innvandrere. Dette medfører økte utfordringer for helse- og velferdstjenestene, og for omsorg rettet mot eldre.
Alle mennesker bosatt i Norge skal tilbys likeverdige helsetjenester – uavhengig av etnisitet, kulturell eller religiøs tilknytning, seksuell orientering, funksjonsevne, kjønn eller alder. Dette heftet tar opp noen sider ved innvandreres hverdagsliv som helse- og omsorgspersonell bør være oppmerksomme på når det trengs hjelp. Vi håper at våre beskrivelser vil bidra til å øke forståelsen og respekten for ulike måter å leve på, og for ulike behov for bistand.
Helsetilstanden hos eldre personer med innvandrerbakgrunn svekkes med økende alder i sterkere grad enn blant etnisk norske eldre. Særlig blant kvinner med innvandrerbakgrunn blir andelen med psykiske helseproblemer nesten doblet fra ynste til eldste aldersgruppe.
Dette heftet er ment å kunne brukes som et supplement til Demensomsorgens ABC eller Eldreomsorgens ABC. Det kan også lese separat for å øke kunnskapen om eldre personer med innvandrerbakgrunn og deres opplevelser og helseproblemer.
Etter å ha lest dette heftet skal du:
- Ha en forståelse for hvordan det er å være innvandrer i Norge
- Ha kjennskap til ulike kulturelle og religiøse likheter og ulikheter
- Ha kunnskap om innvandreres helseutfordringer
Innhold i heftet:
- Innledning
- Hva er viktig for trivsel i hverdagen?
- "Møteplasser er viktig! Det er kjempeviktig"
- Handlinger, holdninger, respekt og språkfellesskap
- Religiøse og kulturelle fellesskap
- Helseutfordringer
- Avslutning
Etter hvert kapittel er det oppgaver til egenrefleksjon eller refleksjon og diskusjon i ABC-gruppa.